Hae tästä blogista

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Omppuherkkuja

Moikka, meidän omppupuu on tehnyt tänä  vuonna tosi paljon omenoita! Viime vuonna omenoita tulikin vain kolme. :) Puussa on selvästi joku tauti, sillä osa omenoista on mädäntyneitä ja lopuissa on oikeastaan kaikissa jonkun verran rupea.


Onneksi ruvet ovat kuitenkin vain omenan kuoressa,  joten itse omenan voi hyvin käyttää. Eilen illalla säilöimme M:n kanssa omenoita pakkaseen. Osasta omenoista teimme omenasosetta ja osan pakastimme lohkoina, jotta niistä saa syksyllä/talvella tehtyä omenapiirakkaa.


Omenasose
3 litraa omenan lohkoja
1 kanelitanko
3 dl vettä
 
Laita vesi ja kanelitanko kiehumaan kattilaan. Kanelitanko antaa soseelle miedon kanelin tuoksun ja maun. Lohko omenat ja poista siemenkodat. Omenoita ei tarvitsisi kuoria, mutta me kuorimme runsaiden rupien vuoksi.

Kaada omenat sitten kattilaan ja sekoittele omenoita keittämisen aikana. Voit lisätä vähän vettä jos tuntuu liian kuivalta ja uhkaa jäädä pohjaan. Kun omenat ovat pehmenneet (muutama minuutti), mutta ovat vielä kiinteitä, osin kovia, siirrä kattila pois levyltä. Poista kanelitanko kattilasta.

Muussaa sitten omenat sauvasekoittimella karkeahkoksi soseeksi. Jos haluat oikein hienoa sosetta, keitä hiukan kypsemmiksi ja paina sose siivilän läpi. Annostele pakastusrasioihin tai pusseihin, jäähdytä ja pakasta.

Soseen voi myös sokeroida ennen pakastamista oman maun mukaan. Me kuitenkin pakastimme ilman sokeria, sillä sokerin voi lisätä myöhemmin myös sulatettuun soseeseen.

 

Omenalohkot
Kuori omenat ja viipaloi lohkoiksi. Laita lohkot pakasterasioihin tai -pusseihin kertakäyttöannoksina. Viipaleiden päälle voi ripotella hiukan sokeria ja sitruunamehua ehkäisemään omenoiden tummumista. Pakasta.
Lohkojen sijaan kuoritut omenat voi myös raastaa, jolloin raastetta on helppoa käyttää esim. kiisseleihin.

Täytyy ensi vuonna panostaa enemmän omppujen säilömiseen, mikäli niitä tulee yhtä paljon. Tämä vuosi menee hieman harjoitellessa. On meinaan ensimmäiset itse säilömäni omput. Täytyy tehdä lähipäivinä omppupiirakkaa, jotta eivät omput menisi täysin hukkaan. :)
Onko teillä vinkkejä, mihin kaikkeen olette käyttäneet omppusosetta?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti