Onneksi ruvet ovat kuitenkin vain omenan kuoressa, joten itse omenan voi hyvin käyttää. Eilen illalla säilöimme M:n kanssa omenoita pakkaseen. Osasta omenoista teimme omenasosetta ja osan pakastimme lohkoina, jotta niistä saa syksyllä/talvella tehtyä omenapiirakkaa.
Omenasose
3 litraa omenan lohkoja
1 kanelitanko
3 dl vettä
Laita vesi ja
kanelitanko kiehumaan kattilaan. Kanelitanko antaa soseelle miedon kanelin tuoksun ja maun. Lohko omenat ja poista siemenkodat. Omenoita
ei tarvitsisi kuoria, mutta me kuorimme runsaiden rupien vuoksi.
Kaada omenat sitten
kattilaan ja sekoittele omenoita keittämisen aikana. Voit lisätä vähän vettä
jos tuntuu liian kuivalta ja uhkaa jäädä pohjaan. Kun omenat ovat pehmenneet
(muutama minuutti), mutta ovat vielä kiinteitä, osin kovia, siirrä kattila pois
levyltä. Poista kanelitanko kattilasta.
Muussaa sitten omenat sauvasekoittimella
karkeahkoksi soseeksi. Jos haluat oikein hienoa sosetta, keitä hiukan
kypsemmiksi ja paina sose siivilän läpi. Annostele pakastusrasioihin tai
pusseihin, jäähdytä ja pakasta.
Soseen voi myös
sokeroida ennen pakastamista oman maun mukaan. Me kuitenkin pakastimme ilman
sokeria, sillä sokerin voi lisätä myöhemmin myös sulatettuun soseeseen.
Omenalohkot
Kuori omenat ja viipaloi
lohkoiksi. Laita lohkot pakasterasioihin tai -pusseihin kertakäyttöannoksina.
Viipaleiden päälle voi ripotella hiukan sokeria ja sitruunamehua ehkäisemään
omenoiden tummumista. Pakasta.
Lohkojen sijaan kuoritut omenat
voi myös raastaa, jolloin raastetta on helppoa käyttää esim. kiisseleihin.
Täytyy ensi vuonna panostaa enemmän omppujen säilömiseen, mikäli niitä tulee yhtä paljon. Tämä vuosi menee hieman harjoitellessa. On meinaan ensimmäiset itse säilömäni omput. Täytyy tehdä lähipäivinä omppupiirakkaa, jotta eivät omput menisi täysin hukkaan. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti